Ιράν: Σουνίτης ιερωμένος ζητεί την απελευθέρωση κρατουμένων διαδηλωτών

Ιράν: Ο Μολαβί Αμπντολχαμίντ, σουνίτης ιερωμένος, επέκρινε τις ποινές του θανάτου, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Eξέχων αντιφρονών Σουνίτης ιερωμένος προέτρεψε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν χιλιάδες κρατούμενους διαδηλωτές και να σταματήσουν τις εκτελέσεις, καθώς νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με τις ταραχές να εισέρχονται στον τέταρτο μήνα στην Ισλαμική Δημοκρατία, κυρίως στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτελεστούν σε σχέση με τις διαδηλώσεις, μετά τις πρόσφατες εκτελέσεις δι΄απαγχονισμού δύο διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών. Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, το Ιράν εκτελεί περισσότερους κατάδικους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της Κίνας.

Ο Μολαβί Αμπντολχαμίντ, σουνίτης ιερωμένος, επέκρινε τις ποινές του θανάτου, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

«Σας συνιστούμε με συμπόνια να απελευθερώσετε τους φυλακισμένους που πρόσφατα τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων και να μην τους μεταχειριστείτε σκληρά. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, πολύ νέοι. Ελευθερώστε τους νέους άνδρες και τις γυναίκες», δήλωσε ο Μολαβί Αμπντολχαμίντ.

«Μην τους απαγγείλετε κατηγορίες (για αξιόποινες πράξεις), και αν αυτό συμβεί, δεν πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο και να θανατωθούν», είπε ο ιερωμένος στο κήρυγμα της προσευχής της Παρασκευής.

Μετά το κήρυγμα, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ζαχεντάν, πρωτεύουσας της φτωχής και απομακρυσμένης επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν. “Αυτό το έθνος θέλει ελευθερία, θέλει μια χώρα που ευημερεί!” φώναζαν, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές που φωνάζουν “Θάνατος στον δικτάτορα”, υποδηλώνοντας τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το βίντεο, που επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στο ‘Οσλο.

Άλλες εικόνες από τη Ζαχεντάν δείχνουν πλήθη ανδρών, μερικοί κρατούν αφίσες με αντικαθεστωτικά συνθήματα, και μια ομάδα γυναικών ντυμένων στα μαύρα περπατά σε έναν κοντινό δρόμο, φωνάζοντας επίσης συνθήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share