Ελβετία: Προσωρινή αναστολή προγράμματος υποδοχής ευάλωτων προσφύγων

Ελβετία: Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προσωρινή αναστολή ενός προγράμματος υποδοχής ευάλωτων προσφύγων

Η Ελβετία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την επανεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων, ελλείψει δυνατοτήτων υποδοχής λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν σήμερα οι αρχές. «Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω, μόνο η υποδοχή θα ανασταλεί προσωρινά», ανέφερε σε ένα μήνυμα στο AFP ο εκπρόσωπος της γραμματείας για τη μετανάστευση, Λούκας Ρίντερ.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των κυριακάτικων εκδόσεων των εφημερίδων NZZ και Le Temps. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προσπαθεί να επανεγκαταστήσσει σε τρίτες χώρες ορισμένους από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στις κοινότητες υποδοχής τους.

Για το 2022, η HCR είχε εκτιμήσει πως σχεδόν 1,5 εκατ. πρόσφυγες θα πρέπει να επανεγκατασταθούν, παρότι μόνο ένα τμήμα των χώρων όπου θα μπορούσαν να διαμείνουν ήταν διαθέσιμο. Η Ελβετία, που έχει 8,7 εκατ. κατοίκους, δεσμεύθηκε να επανεγκαταστήσει 1.820 ευάλωτους πρόσφυγες το 2022 και 2023.

Όμως, σύμφωνα με την Temps και τη NZZ am Sonntag, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε σε μια σύσκεψη στα τέλη Νοεμβρίου να αναστείλει το πρόγραμμα. Ο Ρίντερ εξήγησε ότι “μια ισχυρή πίεση” στο ελβετικό σύστημα ασύλου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διαμονής και προσωπικού, ήταν ο λόγος για την απόφαση αυτή.

Περίπου 100.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκ των οποίων περισσότεροι από 70.000 διέφυγαν από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, έχουν φθάσει στην Ελβετία από τις αρχές του έτους, αριθμός πρωτόγνωρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Κατά συνέπεια, η αρμόδια ομάδα εργασίας συνέστησε την προσωρινή αναστολή υποδοχής στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης 2022/2023», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, 641 άνθρωποι είχαν ήδη επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και περίπου 400 πρόσφυγες που έχουν λάβει ήδη το διοικητικό ‘πράσινο φως’ θα φιλοξενηθούν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, είπε. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να περιμένουν.

Η απόφαση αυτή θα επαναξιολογηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, διευκρίνισε ο Ρίντερ. Σύμφωνα με τη Le Temps, οι εν λόγω πρόσφυγες προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Σουδάν, και είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι από την HCR.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share