Γεωργαντάς: Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις λαϊκές το Food Pass

Το νέο food pass αφορά γενικά την αγορά προϊόντων και έχει προσχεδιαστεί για να ισχύσει και στις λαϊκές, τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς

Σχεδιασμένο για να ισχύει και στις λαϊκές αγορές είναι τo νέο Food Pass σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι εφόσον υπάρχουν ταμειακές μηχανές στις λαϊκές τότε το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εκεί, ωστόσο όλα θα διευκρινιστούν στις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών.

«Θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα τόνισε ότι οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτρα τροφίμων θα ανέρχονται σε 3, 1 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 8,5 εκατομμύρια πρόσωπα. «Το σημαντικότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά με τα οποία θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά είναι χρήματα που δεν προέρχονται από τη φορολόγηση των απλών πολιτών αλλά από υπερφορολόγηση που θα γίνει στα κέρδη των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο απορροφάται ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Εξήγησε επίσης ότι για μια τετραμελής οικογένεια, δηλαδή ένα ζευγάρι με με δύο παιδιά που συνήθως ξοδεύει για αγορές τροφίμων 520 ευρώ το μήνα, εκεί θα έρχεται η έκπτωση του 10% που θα καταβάλλεται για ένα εξάμηνο.

Νέο Food Pass για το 10% των αγορών τροφίμων: Πώς θα λειτουργεί

Μέτρο για την κάλυψη του 10% των αγορών των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο θα αφορά το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το νέο Food Pass θα λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με του Fuel Pass. Με μια ψηφιακή κάρτα στο οποίο θα υπάρχει το ποσό που αναλογεί στον καθένα.
Αν ο πολίτης επιλέξει όμως να μην τα πάρει με ψηφιακή κάρτα αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε θα λαμβάνει το 80% της επιδότησης.

Τα μηνιαία όρια της επιδότησης

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Το συνολικό κόστος για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Στο σημείο αυτό, όμως, επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Γιατί έχει ευρύ φάσμα.

Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης.

Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Ενώ η περίμετρός του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες.

Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share