Σεισμός στην Τουρκία: Δράμα χωρίς τέλος με 5.000 νεκρούς- Σκάβουν με γυμνά χέρια στα ερείπια

Δεν έχει τέλος το δράμα που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το φονικό σεισμό που άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και

άστεγους εν μέσω ενός σφοδρού χειμώνα. Αχτίδα αισιοδοξίας η διεθνής αρωγή στις πληγείσες χώρες και οι ιστορίες των ανθρώπων που επέζησαν μέσα στα συντρίμμια

Διεθνείς αποστολές διάσωσης έχουν σπεύσει στην Τουρκία και τη Συρία μετά από έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Ο κύριος σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι ισχυρές δονήσεις που ακολούθησαν άφησαν πίσω περισσότερους από 5000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και άγνωστο αριθμό ανθρώπων παγιδευμένο στα ερείπια.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμοί κατέστρεψαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Τουρκία και προκάλεσαν περισσότερες καταστροφές στις συριακές κοινότητες που είχαν ήδη καταστραφεί από πάνω από μια δεκαετία πολέμου. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι 3.419 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, ενώ 1.602 που αναφέρθηκαν στη Συρία.

Προειδοποίησε ότι οι έντονες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις προσπάθειες αποστολής βοήθειας σε ορισμένες περιοχές. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί δραματικά, αγγίζοντας τις 20.000. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, δήλωσε η Καθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. «Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω καταρρεύσεις, επομένως μπορεί να δούμε ακόμη και οκταπλάσια αύξηση σε σχέση με τους αρχικούς αριθμούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε καθώς οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και έχει ήδη καταγραφεί ώς ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Έγινε αισθητός από την Κύπρο και το Κάιρο μέχρι τη Βηρυτό. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είπε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο δεύτερος μεγάλος σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών και είχε επίκεντρο 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καχραμανμαράς της Τουρκίας, σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.
Από τις 6 σήμερα το πρωί, 13.000 εργάτες διάσωσης, πολλοί από τους οποίους εθελοντές, έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσουν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Sabah, που επικαλείται τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί κατευθύνονται προς το Χατάι, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει αυξανόμενη οργή για την έλλειψη βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Η συριακή αντιπολίτευση είπε ότι «εκατοντάδες οικογένειες» εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια. Ο χρόνος τελειώνει για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της συριακής αντιπολίτευσης.

Το 1999, ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους έπληξε την πυκνοκατοικημένη περιοχή της ανατολικής Θάλασσας του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας περισσότερους από 17.000 θανάτους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα (6/2) για να εκφράσει συλλυπητήρια και να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «σημείωσε ότι οι αμερικανικές ομάδες αναπτύσσονται γρήγορα για να υποστηρίξουν τις τουρκικές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και να συντονίσουν άλλη βοήθεια που μπορεί να ζητηθεί από άτομα που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Το τιτάνιο έργο της διάσωσης

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού και επιβεβαίωσε ότι 5.775 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, αν και οι χειμερινές συνθήκες εμπόδιζαν την ανάπτυξή τους, δήλωσε την Τρίτη ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Τατάρ είπε ότι το πρακτορείο του είχε λάβει 11.342 αναφορές για κατάρρευση κτηρίων, αλλά μόνο 5.775 από αυτές τις αναφορές έχουν επιβεβαιωθεί. Περίπου 55 ελικόπτερα είχαν πραγματοποιήσει 154 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας έκτακτης ανάγκης και περίπου 85 φορτηγά μοίραζαν τρόφιμα, είπε.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή», πρόσθεσε. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Γκαζιαντέπ που επλήγη από τον σεισμό υποχώρησαν στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Στην τουρκική πόλη Χατάι που επλήγη από το σεισμό, οι κάτοικοι φώναζαν αβοήθητοι καθώς οι κραυγές τους και οι φωνές όσων περιμένουν κάτω από τα ερείπια γέμισαν τον αέρα. Απελπισμένοι να τους φτάσουν εγκαίρως, οι διασώστες σκάβουν ακόμη και με γυμνά χέρια, αναφέρουν διεθνείς ανταποκριτές.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή ψάχνουν για προσωρινή στέγαση μετά την καταστροφή χιλιάδων κτηρίων και στις δύο πλευρές των συνόρων, με το σεισμό να προκαλεί νέα δεινά σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από πόλεμο, εξέγερση, προσφυγικές κρίσεις και μία πρόσφατη έξαρση χολέρας.

Η καταστροφή από τους σεισμούς έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανταπόκριση, με δεκάδες έθνη από την Ουκρανία έως τη Νέα Ζηλανδία να δεσμεύονται να στείλουν βοήθεια. Αρκετές διεθνείς αποστολές διάσωσης έσπευσαν στην Τουρκία και τη Συρία αφού και οι δύο χώρες ζήτησαν βοήθεια.

Μόνο μια τεράστια διεθνής απάντηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο, η χειμερινή χιονοθύελλα έχει καλύψει μεγάλους δρόμους στην περιοχή με πάγο και χιόνι και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία μεγάλα αεροδρόμια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τις παραδόσεις ζωτικής σημασίας βοήθειας.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share