Banksy: Το έργο «γροθιά στο στομάχι» την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Γιατί το αφαίρεσαν

Banksy: H τελευταία δημιουργία του γεννημένου στο Μπρίστολ καλλιτέχνη θεωρείται αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία

Ο ανώνυμος καλλιτέχνης Banksy επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πίσω από τον πίνακα μιας νοικοκυράς της δεκαετίας του ’50 που σπρώχνει τον σύζυγό της σε έναν καταψύκτη και εμφανίστηκε μυστηριωδώς ανήμερα της Γιορτής των Ερωτευμένων (14/2).

Με τίτλο «μάσκαρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» (Valentine’s day mascara) το έργο βρίσκεται σε έναν τοίχο στο Margate του Κεντ. Δείχνει μια χαμογελαστή γυναίκα που φορά φόρεμα και κίτρινα γάντια πλυσίματος και ποζάρει με σπασμένο δόντι και μελανιασμένο μάτι. Ο καλλιτέχνης έλαβε για μία ακόμη φορά τα εύσημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή επέλεξε να τονίσει το σημαντικό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα σε μια μέρα που πολλοί συζητούν για ρομαντισμό.

Ωστόσο λίγες ώρες μετά, ο κάτοικος του ακινήτου όπου δημιουργήθηκε ο πίνακας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι ο καταψύκτης και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο τέχνης αφαιρέθηκε το μεσημέρι. Η ένοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις αλλαγές που έγιναν στο κομμάτι του Banksy.

«Είμαι απολύτως αναστατωμένη γιατί δεν είναι πραγματικά ωραίο», είπε σχετικά με την αφαίρεση του καταψύκτη. «Ήταν μέρος της τέχνης, θα έπρεπε να είναι πολύ χαρούμενοι γιατί η Margate μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, να λάβει προσοχή. Γιατί μετακίνησαν αυτά τα μέρη; Είναι απλώς ανόητο»

Ισχυρίστηκε ότι ρώτησε τους ανθρώπους που αφαίρεσαν τα αντικείμενα γιατί το έκαναν, λέγοντας: «Κάποιος τους το είπε στο συμβούλιο, απλώς έκαναν το καθήκον τους, δεν ήταν δική τους ιδέα, αλλά έπρεπε να το κάνουν».

Σε μια δήλωση στην Independent, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου Thanet επιβεβαίωσε ότι ο καταψύκτης είχε αφαιρεθεί για λόγους ασφαλείας. «Το γκράφιτι βρίσκεται σε έναν τοίχο μιας ιδιωτικής ιδιοκτησίας», είπε. «Ο ψυγειοκαταψύκτης, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μέρος της εγκατάστασης, αφαιρέθηκε από μέλη του δημοτικού συμβουλίου για λόγους ασφαλείας καθώς ήταν σε δημόσια γη.

«Ο ψυγειοκαταψύκτης είναι τώρα αποθηκευμένος και θα επιστραφεί μόλις καταστεί ασφαλής στο κοινό. Θα επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για να συζητήσουμε τις επιλογές διατήρησης του έργου τέχνης για την περιοχή» πρόσθεσε. Στις φωτογραφίες του έργου τέχνης, που κοινοποίησε ο καλλιτέχνης, υπήρχαν επίσης διάφορα αντικείμενα στο έδαφος μπροστά από τον καταψύκτη, όπως μια σπασμένη λευκή καρέκλα κήπου, ένα μπλε κλουβί και ένα άδειο μπουκάλι μπύρας.

Πηγή...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share