Όλοι γνωρίζουν ότι σε γενικές τα αναψυκτικά δεν είναι καλά για την υγεία...
Αλλά το μάρκετινγκ και η διαφήμιση πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές, ώστε να πιστέψουν ότι κάποιο είδος αναψυκτικού κάνει μόνο καλό. Το ίδιο συμβαίνει και όταν γίνεται
σύγκριση μεταξύ των κανονικών αναψυκτικών και των αναψυκτικών "διαίτης" ή αλλιώς "light", όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία μας. Η αλήθεια είναι ότι το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά: Τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν μικρότερο πρόβλημα στα δόντια
Αυτό συμβαίνει επειδή παίρνουν τη γλυκύτητά τους από τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και όχι από φυσική ζάχαρη. Τα βακτήρια στο στόμα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, έτσι τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν λιγότερες βλάβες στα δόντια. Ωστόσο, περιέχουν οξύ και με την πάροδο του χρόνου αυτό το οξύ μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο από τα δόντια σας και να τα κάνει πιο ευάλωτα. Τα κανονικά αναψυκτικά έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα δημοφιλή ροφήματα
Μπορεί τα κανονικά αναψυκτικά να έχουν κατά μέσο 140 θερμίδες και 8-10 κουταλιές ζάχαρης ανά κουτάκι, αλλά ακόμα και αυτή η μεγάλη ποσότητα δεν συγκρίνεται με έναν αντίστοιχης ποσότητας καφέ τύπου "Frappucino" που περιέχει 200 θερμίδες ανά πότήρι! Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν το σωματικό βάρος
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, διότι δεν είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης και ο εγκέφαλος συνεχίζει να "αναζητά" τη φυσική ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφών και ποτών, επειδή το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν είναι ικανοποιημένα. Τα κανονικά αναψυκτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος κατά 6,5 κιλά/χρόνο
Σύμφωνα με τον δρ Christopher Ochner, βοηθό καθηγητή παιδικής ιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στην διατροφή του, ένα άτομο που καταναλώνει τουλάχιστον 1 κουτάκι κανονικού αναψυκτικού την ημέρα, θα αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά 6,5 κιλά μέσα σε ένα χρόνο μόνο και μόνο από τις θερμίδες που θα πάρει από τα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου
Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι σε 2.465 άτομα έδειξε ότι εκείνοι που έπιναν τακτικά αναψυκτικά διαίτης είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λίγα αναψυκτικά, εντελώς "περιστασιακά". Τα κανονικά αναψυκτικά συνδέονται με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία
Έρευνα του 2002 έδειξε ότι μια διατροφή με πολλά αναψυκτικά μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (brain derived neurotrophic factor - BDNF) και αυτό μειώνει την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη.
Via
Αλλά το μάρκετινγκ και η διαφήμιση πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές, ώστε να πιστέψουν ότι κάποιο είδος αναψυκτικού κάνει μόνο καλό. Το ίδιο συμβαίνει και όταν γίνεται
σύγκριση μεταξύ των κανονικών αναψυκτικών και των αναψυκτικών "διαίτης" ή αλλιώς "light", όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία μας. Η αλήθεια είναι ότι το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά: Τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν μικρότερο πρόβλημα στα δόντια
Αυτό συμβαίνει επειδή παίρνουν τη γλυκύτητά τους από τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και όχι από φυσική ζάχαρη. Τα βακτήρια στο στόμα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, έτσι τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν λιγότερες βλάβες στα δόντια. Ωστόσο, περιέχουν οξύ και με την πάροδο του χρόνου αυτό το οξύ μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο από τα δόντια σας και να τα κάνει πιο ευάλωτα. Τα κανονικά αναψυκτικά έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα δημοφιλή ροφήματα
Μπορεί τα κανονικά αναψυκτικά να έχουν κατά μέσο 140 θερμίδες και 8-10 κουταλιές ζάχαρης ανά κουτάκι, αλλά ακόμα και αυτή η μεγάλη ποσότητα δεν συγκρίνεται με έναν αντίστοιχης ποσότητας καφέ τύπου "Frappucino" που περιέχει 200 θερμίδες ανά πότήρι! Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν το σωματικό βάρος
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την επιθυμία για κάτι γλυκό, διότι δεν είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης και ο εγκέφαλος συνεχίζει να "αναζητά" τη φυσική ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφών και ποτών, επειδή το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν είναι ικανοποιημένα. Τα κανονικά αναψυκτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος κατά 6,5 κιλά/χρόνο
Σύμφωνα με τον δρ Christopher Ochner, βοηθό καθηγητή παιδικής ιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στην διατροφή του, ένα άτομο που καταναλώνει τουλάχιστον 1 κουτάκι κανονικού αναψυκτικού την ημέρα, θα αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά 6,5 κιλά μέσα σε ένα χρόνο μόνο και μόνο από τις θερμίδες που θα πάρει από τα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου
Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι σε 2.465 άτομα έδειξε ότι εκείνοι που έπιναν τακτικά αναψυκτικά διαίτης είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λίγα αναψυκτικά, εντελώς "περιστασιακά". Τα κανονικά αναψυκτικά συνδέονται με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία
Έρευνα του 2002 έδειξε ότι μια διατροφή με πολλά αναψυκτικά μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (brain derived neurotrophic factor - BDNF) και αυτό μειώνει την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη.
Via