Όλα τα μέτρα στήριξης που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά το 2023

Μέτρα ελάφρυνσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ που οδηγούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων περιλαμβάνει το 

προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023.

Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα καθώς το 2023 χαρακτηρίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κλήθηκε να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν στην ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, καθώς και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

Και η άσκηση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη μια υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων.

Μέτρα στήριξης

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Έτσι, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από το νέο έτος προβλέπεται η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Ακόμη, προβλέπεται η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο, καθώς και η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Πέραν των ανωτέρω ο προϋπολογισμός 2023 προβλέπει και κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. Από το ποσό αυτό τα 700 εκατ. προορίζονται για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Τα φορολογικά έσοδα

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο προυπολογισμού 2023, οι φόροι το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 1,58 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα φθάσουν τα 56,19 δισ. από 54,6 δισ. φέτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψουν από τους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματος, κυρίως των νομικών προσώπων.

Ειδικότερα:

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ., αυξημένοι κατά 668 εκατ. έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. θα προέλθουν από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ. Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ., αυξημένος κατά 682 εκατ. έναντι του 2022.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 595 εκατ. έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται στο ποσό των 11,180 δισ. και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022, στα 2,38 δισ. ευρώ.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share