«Ακτινογραφία» της απάτης στην Ελλάδα: Τα «τρικ» που σαρώνουν λογαριασμούς και πορτοφόλια

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απάτες, καθώς για πρώτη φορά στα

αστυνομικά χρονικά οι ηλεκτρονικές απάτες ξεπέρασαν  το 2022 σε αριθμό τις «συμβατικές» απάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το newsbomb, οι απάτες με χρήση υπολογιστή ήταν το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους 4.018 ενώ οι «μη ηλεκτρονικές» απάτες ήταν 3.300. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Από τις 4.018 ηλεκτρονικές απάτες εξιχνιάστηκαν οι 648, ενώ τα θύματα ήταν συνολικά 4.260.

Κάθε χρόνος που περνά φέρνει αύξηση των ηλεκτρονικών απατών. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Το 2018 η Αστυνομία είχε καταγράψει μόλις 437 ηλεκτρονικές απάτες. Το 2019 καταγράφηκαν 632, το 2020 1.199 και το 2021 3.704.

Η κορύφωση ήρθε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 που έφτασαν τις 4.018, πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έτος. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, «σαρώνουν» οι απάτες με το πρόσχημα επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές αλλά και μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Το 2022 σημειώθηκαν 13 απάτες σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων και 13 σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών. Τέσσερις απάτες σε βάρος τραπεζών εξιχνιάστηκαν, όπως και τρεις υποθέσεις απατών σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στις «συμβατικές» απάτες (χωρίς τη χρήση υπολογιστή), η πιο «δημοφιλής» μέθοδος είναι η προσέγγιση του θύματος μέσω συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για απάτες κατά την αγοραπωλησία αγαθών.

Αναλυτικότερα, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 καταγράφηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες 401 απάτες με τη μέθοδο της προσέγγισης του θύματος μέσω συγγενικού/ φιλικού προσώπου, 72 με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου, 126 με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, 18 με το πρόσχημα οικονομικών συνδρομών σε συλλόγους, 158 με το πρόσχημα ενοικίασης, 833 κατά την αγοραπωλησία αγαθών, 189 με πιστωτική κάρτα, 32 με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας, 123 με το πρόσχημα επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές, 26 μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (νιγηριανή απάτη), 13 απάτες σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων, 13 απάτες σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών και 1296 απάτες άλλων ειδών (λιγότερων διαδεδομένων).

Συνολικά εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής φέτος 1.217 υποθέσεις, γεγονός που δείχνει ότι έχουν βελτιωθεί τα αντανακλαστικά των διωκτικών Αρχών, καθώς πέρυσι είχαν εξιχνιαστεί 674 υποθέσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το θέμα εξηγούν ότι «απάτες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές απάτες, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένας παράγοντας που οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα lockdown λόγω της πανδημίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να καταγγέλλουν εγκαίρως τα περιστατικά αυτά στις Αρχές».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share