Τζον Λέφας: Ο Έλληνας μεγιστάνας που μάχεται για την επιστροφή των Μαρμάρων

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Τζον Λέφας θα επενδύσει χρήματα από την προσωπική του περιουσία σε μία πρωτοβουλία με στόχο την

επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο Τζον Λέφας, ένας Έλληνας επιχειρηματίας «ελπίζει να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν μια νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή των αρχαίων έργων τέχνης» γράφει η εφημερίδα The Telegraph.

Ο μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία πλαστικών, έχει ιδρύσει με την προσωπική του περιουσία το Parthenon Project, ένα σχέδιο που στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα Μάρμαρα (Elgin Marbles Act)) που θα επιτρέψει την επιστροφή αρχαίων έργων τέχνης.

Ο Λέφας έχει προσλάβει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου Pagefield γι αυτή την εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων λιρών, η οποία θα φέρει βουλευτές στην Αθήνα για να πειστούν για την υπόθεση της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Telegraph από την Αθήνα, ο Λέφας είπε: «Αν είμαστε οξυδερκείς, έχουμε αρκετή υποστήριξη συγκεκριμένης κλίμακας, και αρκετό κόσμο να πιστέψει σε αυτό, θα καταφέρουμε να το περάσουμε από τη Βουλή».

Ο Λόρδος Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, έχει ήδη κάνει αυτό το ταξίδι, και φαίνεται ότι έχουν γίνει περισσότερες επαφές στο Κοινοβούλιο, όπου προσεγγίζονται μέλη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα με το Parthenon Project για να καταλάβω περισσότερα για το όραμά τους για μια λύση «win-win» και υποστηρίζω πλήρως την προσέγγισή τους.

Το να είσαι ρεαλιστής και να κοιτάζεις μπροστά είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί μια τόσο περίπλοκη διαφωνία…Το να δω το Μουσείο της Ακρόπολης και να κατανοήσω περισσότερα για τα άλλα μοναδικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να έρθουν στο Λονδίνο ως μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής ενίσχυσε πραγματικά την άποψή μου ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Ο Λέφας έχει διαθέσει μια πιθανή επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. Στοχεύει να κάνει επαφές στο Westminster και μετά να φέρει βουλευτές από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στην Ελλάδα για να πειστούν για την υποστηριζόμενη κλοπή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν και τα πλεονεκτήματα της προβολής των αρχαίων έργων τέχνης στην ίδια την Αθήνα.

Η ισχύουσα νομοθεσία εμποδίζει τα Γλυπτά να φύγουν από το Βρετανικό Μουσείο, δημιουργώντας ένα νομικό αδιέξοδο που έχει απογοητεύσει τις πολλές εκκλήσεις της Ελλάδας για επαναπατρισμό τους. Ο Λέφας ελπίζει ότι θα μπορούσε να γίνει εισήγηση για ένα νέο νομοσχέδιο είτε της κυβέρνησης είτε ιδιωτών και ότι με αρκετούς βουλευτές πεπεισμένους για την ελληνική υπόθεση, θα μπορούσε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο τροποποιώντας την παρούσα νομοθεσία που δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Υπάρχει μεγάλη απήχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική ενέργεια», ισχυρίζεται ο Λέφας. Το σχέδιο θεωρείται ότι έχει την «ευλογία» αλλά όχι την άμεση υποστήριξη προς το παρόν των Ελλήνων υπουργών, αναφέρει η εφημερίσα.

Ποιος ειναι ο Τζον Λέφας

Ο Λέφας ο οποίος είναι 71 ετών και έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε την πολυεθνική εταιρία παραγωγής πλαστικών Ingenia Polymers η οποία έχει ετήσια έσοδα περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επιχειρηματίας και χημικός μηχανικός άρχισε να ασχολείται με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως τρόπο να δώσει μια ώθηση στο ηθικό της χώρας του μετά την οικονομική κρίση του 2009.

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των Γλυπτών ή οποιωνδήποτε άλλων αντικειμένων από το Μουσείο σε άλλο μέρος. Οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης δεν είναι υπό συζήτηση, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν την αποδοχή της νομικής αξίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Μάρμαρα, τα οποία οι Έλληνες υπουργοί πάντα υποστήριζαν ότι εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο στην εκστρατεία για την επιστροφή τους και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης είπαν στην Telegraph ότι η άρση του αδιεξόδου της βρετανικής νομοθεσίας με την κατάργηση ή την τροποποίηση του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος τρόπος επαναπατρισμού τους.

Η κυβέρνηση του ΗΒ υποστηρίζει ότι το θέμα των Γλυπτών αφορά τους εντολοδόχους του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι δεσμεύεται από το νόμο να διατηρεί τα αντικείμενα στη συλλογή του. Αν και θα χρειαζόταν κυβερνητική παρέμβαση για να αλλάξει αυτό, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού έχει πει επανειλημμένα ότι μια τέτοια νομοθετική αλλαγή δεν εξετάζεται, αν και ο Λέφας ελπίζει ότι η εκστρατεία του θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς.

Εάν τα Γλυπτά επιστραφούν, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δανείσει ανεκτίμητα αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να γεμίσει τον χώρο που θα αδειάσει. «Είμαι σαν την προξενήτρα στο Βιολιστή στη Στέγη, την Εβραία κυρία που λέει «αυτό το αγόρι είναι καλό, αυτό το κορίτσι είναι καλό». Έχω γίνει προξενητής. Αγαπώ την Ελλάδα και τη Βρετανία και εύχομαι τα καλύτερα και στις δύο. Θέλω να τις φέρω μαζί με μια πρόταση win-win».

Η ανάμιξή του με τη διπλωματία βασίζεται στην ιδιότητα του Παρθενώνα ως «συμβόλου της ψυχής της Ελλάδας». Από αυτό το εθνικό σύμβολο λείπουν τα Γλυπτά, τονίζει. Αγάλματα από τα ανατολικά και δυτικά αετώματα του Παρθενώνα, πολλές από τις μετόπες του και ένα τεράστιο τμήμα της ζωφόρου που περιέβαλλε τον ναό μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η Ελλάδα ήταν υπό Οθωμανική κατοχή.

Η Ελλάδα επιμένει -παρά τις αντεγκλήσεις του Βρετανικού Μουσείου- ότι έχουν κλαπεί και αυτό διδάσκεται στα Ελληνόπουλα από μικρή ηλικία, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Η ανατροπή της βρετανικής νομοθεσίας θα δώσει τέλος σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε με τον πρώτο βασιλιά της ανεξάρτητης Ελλάδας, τον Όθωνα, το 1836, όταν το νέο κράτος, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την εθνική του ταυτότητα με αντικείμενα από το ένδοξο αρχαίο παρελθόν του, υπέβαλε επίσημο αίτημα για την επιστροφή τους.

Ο επιχειρηματίας ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια φιλόδοξη συμφωνία… «Θέλω να δω το θέμα αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share