Μετρό Εξάρχεια: Το ΣτΕ απέρριψε το «πάγωμα» των εργασιών στην πλατεία

Στις προσφυγές γίνεται  λόγος για ανεπανόρθωτη βλάβη από τη δημιουργία σταθμού του Μετρό πάνω στην πλατεία

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση κατοίκων των Εξαρχείων που ζητούσαν με προσωρινή διαταγής το «πάγωμα» των αποφάσεων με τις οποίες εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την σχετική αίτηση, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιπλέον την αναστολή και ακύρωση των κάτωθι αποφάσεων:

  • της από 7.10.2022 απόφασης του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και
  • της από 10.5.2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού «Εξάρχεια».

Στις προσφυγές τους κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη από τη δημιουργία σταθμού του Μετρό πάνω στην πλατεία, καθώς αυτό θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή της αισθητικής φυσιογνωμίας της πλατείας και θα προκαλέσει βλάβη στην κοινωνικοοικονομική ζωή γύρωθεν της πλατείας.

Όπως εξηγούν, παραβιάζεται η συνταγματικά ανεκτή θυσία του αστικού πράσινου και είναι πλημμελής η αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στο φυσικό κεφάλαιο της πλατείας Εξαρχείων, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον υπουργό Πολιτισμού απόφαση για την προστασία των προστατευόμενων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομίας και των αρχαιολογικών χώρων.

Σημειώνεται, ότι παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων αποφάσεων έχει καταθέσει, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Αθηναίων.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share