Στους 34 ανήλθαν οι νεκροί από το ναυάγιο πλεούμενου στη Μαδαγασκάρη – Ανάμεσά τους 3 παιδιά

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν τρία παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας της νήσου ανοικτά της Αφρικής

Δυο μέρες μετά το ναυάγιο πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου εξήντα μετανάστες στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της

τραγωδίας αυξήθηκε σε τουλάχιστον 34 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν τρία παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας της νήσου ανοικτά της Αφρικής.

Το ναυάγιο έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Αρχικά, οι αρχές μίλαγαν για 22 νεκρούς και 23 διασωθέντες.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το πλεούμενο κατευθυνόταν στη Μαγιότ, υπεράκτια γαλλική κτήση στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αφρικής, ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και στην ηπειρωτική Αφρική.

Πλεούμενα με μετανάστες αναχωρούν συχνά από τη βορειοδυτική ακτή της Μαδαγασκάρης για τη Μαγιότ. Τον Φεβρουάριο, η ακτοφυλακή του μεγάλου νησιού σταμάτησε πλεούμενο που μετέφερε 33 πολίτες της φτωχής χώρας καθώς προσπαθούσαν να πάνε στο γαλλικό υπεράκτιο έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό.

Χθες ανακοινώθηκε πως αναζητούνται δυο πολίτες της Μαδαγασκάρης, ένας άνδρας και μια γυναίκα, σε βάρος των οποίων διενεργείται έρευνα, καθώς θεωρείται πως ήταν «οι διακινητές», σύμφωνα με τις αρχές. Το πλεούμενο εκτιμάται πως ανατράπηκε επειδή ήταν παραφορτωμένο.

Από το 2019, το γαλλικό κράτος αύξησε σημαντικά τα μέσα για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, αναπτύσσοντας περιπολικά σκάφη και μέσα αεροπορικής επιτήρησης στη Μαγιότ.

Το 2021, συνελήφθησαν 6.355 μετανάστες και 324 διακινητές, ενώ καταστράφηκαν 459 πλεούμενα, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές για τους θανάτους μεταναστών που αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου από τη Μαδαγασκάρη στη Μαγιότ. Έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που είχε δει το φως της δημοσιότητας τα χρόνια του 2000 έκανε λόγο για περίπου χίλιους νεκρούς κάθε χρόνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share