Κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Αθηνών το ιστορικό μυθιστόρημα του Πέτρου Πουρλιάκα "Αλμυρό μετάξι"

  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αλμυρό μετάξι

Πέτρος Πουρλιάκας

Τιμή: 18,00 ευρώ, Σελίδες 314

Διαστάσεις: 22x14

ISBN: 978-960-213-474-0

 

Το Αλμυρό Μετάξι δεν είναι ένα ακόμα μυθιστόρημα για τις χαμένες πατρίδες. Είναι μια αληθινή ιστορία. Πρόκειται για μια πράξη αλτρουισμού από ένα τσούρμο Ιαπώνων ναυτικών από εκείνες που ολοένα και σπανίζουν. Όλο το

φορτίο μεταξιού στη θάλασσα! Οι άνθρωποι δεν είναι διαβατήρια! Το ατμόπλοιο S/S Tokei Maru έσωσε 825 ανθρώπους από τη φωτιά της Σμύρνης το 1922. Παράλληλες ζωές, παράλληλοι κόσμοι, που συναντήθηκαν σε μια στιγμή της ιστορίας. Μια στιγμή και μόνο που φτάνει για να νικήσεις το κακό. Αρκεί να θέλεις. Και εκείνοι οι ναυτικοί ήθελαν.

ΤοΑλμυρόΜετάξιείναιέναιστορικόμυθιστόρημαμεπάνωαπό60βιβλίαστηφαρέτρατηςβιβλιογραφίας του, με 350 παραπομπές και ένα ξεκάθαρο και δίχως περικοπές «Κατηγορώ» για τουςυπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής. Μια ευκατάστατη οικογένεια με τρία παιδιά, ένας φίλοςκαλός και ένας τρελός που ουρλιάζει παραπέρα, είναι τα πρόσωπα που θα κουβαλήσουν στις πλάτεςτους την ιστορία ολόκληρης της πόλης. Ένας Ιάπωνας πλοίαρχος με τα δικά του βάσανα και μιασύζυγοςπουτονπεριμένεισανμοναχικόςφάροςσεγωνιά μια της Άπω Ανατολής. Αυτή είναι η ιστορία των ανθρώπων που σαν ειρωνεία και χλεύη επαναλαμβάνεται λες και λουφάζει σ’ έναν ατέρμονο και βασανιστικό τροχό.

Απόσπασμα του βιβλίου:

«Πού είναι το λαμπρό φως του Αιγαίου που μου λέγατε, κύριε Μίκλος; Πού είναι οι άνθρωποι που είπατε ότι όλο γελούν; Πού είναι;»

«Τους ξέχασε και ο ήλιος, Δεύτερε. Ίσως για αυτό έστειλε εμάς. Είδε τη σημαία και σου λέει: Ήλιο έχουν στη σημαία τους αυτοί, για να τους στείλω μέσα στους καπνούς να δούμε ποιος θα νικήσει.»

«Και ποιος θα νικήσει, κύριε Μίκλος απ’ αυτό; Ποιος νικά εδώ;»

Ένα ιαπωνικό μικρό εμπορικό περνά πάση δυνάμει ανάμεσα από τα πελώρια αγκυροβολημένα στη ράδα θωρηκτά και πολεμικά πλοία που απλά κοιτούν ως επιτήδειοι ουδέτεροι. Πόσο ουδέτερος μπορείς να μείνεις μπροστά σε αυτήν την ύβρη; Δεν τους πρέπει το «ουδέτερος», αλλά το συνένοχος. Το μικρό εμπορικό με τη σημαία του ανατέλλοντος ήλιου φαντάζει τώρα τεράστιο ανάμεσά τους περνώντας μόλις λίγες οργιές απ’ ταμια κίνηση έσπειραν και αφλογιστία σε τακτικές, χάρτες και κανόνια. Ο ήλιος σήμερα ανέτειλε κάτω απ’ τουςκαπνούς πάνωσε δεκάδες πυροβόλα που γέρνουν και αυτά από σεβασμό. Οι ναύτες του S/S Tokei Maru σπέρνοντας μετάξια στην αλμυρή θάλασσα, με μια μικρή λευκή σημαία.

Βιογραφικό

Ο Πέτρος Πουρλιάκας γεννήθηκε το 1969 στην Καστοριά με καταγωγή από το ορεινό χωριό Βλάστη. Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης των Διάπλων του Αιγαίου Πελάγους που από το 1994 έως σήμερα (Ομάδα Αιγαίου) προσφέρουν εθελοντικά ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στους νησιώτες με τεράστια επιτυχία.
Πέρασε τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό με πλήρωμα έξι ατόμων σε ένα ταξίδι 4 μηνών από τον Πειραιά στην Αμερική με ιστιοπλοϊκό σκάφος 12 μέτρων, με αποκλειστική χρήση πανιών στον Ωκεανό. Έχει ταξιδέψει, με όλα τα μέσα, σε 60 και πλέον χώρες της Γης. Είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων βουνού και ασφάλτου με εγκαταλείψεις και τερματισμούς σε πολλούς αγώνες μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους.
Προηγούμενα έργα του: «Πνοές» 1997, «Πέρα Από Τις Στήλες» Λιβάνης 2005, «Νενικήκαμεν» Πηγή 2020 και αγγλική έκδοση «
Nenikekamen » Εκδόσεις Η/Υ 2021.


Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share