Οι μεγάλες δίκες του 2023: Φιλιππίδης, Πισπιρίγκου, ειδικά δικαστήρια

Το 2023 φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τις μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη…

Με την πολυαναμενόμενη απολογία του Πέτρου Φιλλιπίδη, αλλά και το «ντεμπούτο» της Ρούλας Πισπιρίγκου στις δικαστικές αίθουσες θα ανοίξει η «αυλαία» της νέας χρονιάς. Το δεύτερο μισό της δικαστηριακής χρονιάς αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού κυριαρχούν πασίγνωστοι πρωταγωνιστές του καλλιτεχνικού στερεώματος, πρώην υπουργοί, αλλά και πρόσωπα που με τα ειδεχθή εγκλήματά τους συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Με το άνοιγμα των δικαστηρίων ποδαρικό θα κάνει στις 9 Ιανουαρίου η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Η 33χρονη από την Πάτρα, που πρωταγωνιστεί για περισσότερους από 11 μήνες στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορείται και για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της, Ίριδας και Μαλένας, υπόθεση για την οποία δεν έχει ακόμη κριθεί η παραπομπή της ή όχι σε δίκη, η οποία θα διεξαχθεί ξεχωριστά.

Με ένα πολυσέλιδο βούλευμα «φωτιά» οι δικαστές έστειλαν στο εδώλιο την Ρούλα Πισπιρίγκου, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Γιωργου Νούλη. Υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη, οι δικαστές έκριναν πως η κατηγορούμενη τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις που της αποδίδονται με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τόσο η δολοφονία της 9χρονης, όσο και η απόπειρα έγινε μέσω χορήγησης κεταμίνης.

«Ο αποκλεισμός της μύτης και του στόματος δεν είναι πρόσφορος τρόπος ώστε να προκληθεί ανακοπή. Η κατηγορούμενη χορήγησε μη επακριβώς ταυτοποιήθησα ουσία, κατασταλτική του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πιθανότητα που αγγίζει τη βεβαιότητα η ουσία αυτή να είναι κεταμίνη. Μία ουσία που συγκαταλέγεται σε εκείνες που είναι ικανές να προκαλέσουν ανακοπή και η οποία επέφερε πτώση των αφίξεων και μηδενισμό του κορεσμού στο οξυγόνο» φέρεται να εξηγούν στο βούλευμα σχετικά με την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατά τους δικαστές, το κίνητρο που αποδίδεται στην 33χρονη είναι η εμμονή της με τον Μάνο Δασκαλάκη καθώς όλα τα περιστατικά συνέβαιναν όταν ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της.

Πέτρος Φιλιππίδης

Σε μια από τις πιο «πολυτελής» δικαστικά διαδικασίες που έχει συμπληρώσει ήδη δέκα μήνες διαξαγωγής με εξετάσεις μαρτύρων που διαρκούσαν δυο και τρεις συνεδριάσεις, η ώρα της απολογίας αλλά και της οριστική κρίσης της Δικαιοσύνης έφτασε για τον Πέτρο Φιλλιπίδη. Μέσα στον Ιανουάριο, ο ηθοποιός που κατηγορείται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δυο απόπειρες του ίδιου αδικήματος, θα μάθει την κρίση της Δικαιοσύνης σχετικά με την ενοχή του ή μη για όσα κατηγορείται. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ενώ στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να ακουστεί για πρώτη φορά δημόσια η δίκη του εκδοχή για τις καταγγελίες, αλλά τις μαρτυρίες διάσημων συναδέλφων του ηθοποιών.

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι

Μπορεί η δίκη να ξεκίνησε στη λήξη της περασμένης χρονιάς, όμως είναι βέβαιο πως θα καθηλώσει μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους. Αυτό που συμβαίνει εντός της δικαστικής αίθουσας στο Μάτι δεν π περιγράφεται με λόγια. Ζωές διαλυμένες, άνθρωποι που μιλούν για όσα συνέβησαν στις 23 Ιουλίου 2018 στον ενεστώτα…σαν να σταμάτησε ο χρόνος εκείνη την ημέρα, ιστορίες που μοιάζουν βγαλμένες από την πιο σκληρή ταινία καταστροφής, εξιστορούνται με λυγμούς μέσα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

«Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από το θάνατο, όπως γίνεται στον πόλεμο» περιέγραψε στο δικαστήριο ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, του οποίου η συζυγος και ο 8χρονος πλέον γιος, ανήκουν στους εγκαυματίες εκείνης της νύχτας. «Εν καιρώ Ειρήνης στην ανατολική ακτή έγινε πόλεμος» είπε ο Γιώργος Καϊρης που έχασε τον έρωτα της ζωής του στη φωτιά. Δεκάδες άνθρωποι περιγράφουν τη φρίκη εκείνης της ημέρας, την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων, αλλά και την αναλγησία του κράτους μετά την τραγωδία.

Γλυκά Νερά Εφετείο

Στις 20 Φεβρουαρίου θα καθίσει ξανά στο εδώλιο ο Μπάμπης Αναγνωστοπουλος, που μόλις τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε σε ισόβια και 11,5 χρόνια χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς, αλλά και του σκύλου τους στη μεζονέτα του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά. Ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό πιλότος θα δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο και θα προσπαθήσει ξανά να πείσει το δικαστήριο πως έδρασε εν βρασμώ ψυχής, αλλά και να διεκδικήσει ελαφρυντικό για το ομολογημένο έγκλημά του.

Στην απόφαση που εξέδωσαν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποτυπώνεται μια δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αφού όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «καθόλη τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης είχε το χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δε λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από την διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».

Απορριπτέο και ουσία αβάσιμο έκριναν οι δικαστές και τον ισχυρισμό του 34χρονου ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής, καθώς «ακόμη κι αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του περί έντονου φραστικού επεισοδίου ανάμεσα τους, το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητών συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».

Η επίθεση με βιτριόλι στο ΜΟΕ

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσει ξανά τους επόμενους μήνες η 37χρονη που ομολόγησε την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Αν και η πρωτοβάθμια απόφαση εκφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, 14 μήνες μετά δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει προσδιοριστεί και η ημερομηνία του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Tρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι, στις 27 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, καταδίκασαν χωρίς ελαφρυντικό την κατηγορουμένη σε 15 έτη κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Θύμα και θύτρια θα συναντηθούν ξανά στη δικαστική αίθουσα με την κατηγορουμένη να θεωρείται βέβαιο πως θα αιτηθεί ξανά τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αλλά και την παροχή κάποιου ελαφρυντικού που θα την οδηγούσε γρηγορότερα έξω από τη φυλακή.

Δίκη Λιγνάδη

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου αναμένεται να επιστρέψει και ο Δημήτρης Λιγνάδης που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 12 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων. Με την ίδια δικαστική απόφαση, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, του δόθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με τον όρο της παρουσίας του 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ωστόσο, την στιγμή που ο Δημήτρης Λιγνάδης διάβαινε την έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Μαρία Γκανέ είχε δώσει επείγουσα παραγγελία για την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Λίγες ημέρες αργότερα η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Χαλβά που μελέτησε την υπόθεση, άσκησε έφεση για το σκέλος της απόφασης που αφορά στην αθώωση του καταδικασμένου σε 12 ετη κάθειρξης σκηνοθέτη για τον πρώτο καταγγέλλοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας έκρινε ότι προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και την μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή ότι η πράξη έχει τελεστεί. Η ίδια εισαγγελέας προχώρησε και στην άσκηση έφεσης για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε, καθώς θεώρησε ότι έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δυο περιπτώσεις λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς του.

Δίκη Folli Follie

Το «φιάσκο» που οδήγησε σε αναβολή της δίκης της Folli Follie στις 19 Ιουνίου 2023 έπειτα από σχεδόν 11 μήνες θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής δικαστικής ιστορίας. Με τους «βασιλιάδες των φο μπιζού» να βρίσκονται από τον περασμένο Μάρτιο εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου των 18 μηνών της προσωρινής κράτησης, η δίκη οδηγήθηκε σε αναβολή εξαιτίας της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν σε αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία δικών στην οποία ανήκει και το σκάνδαλο της Folli Follie.

Η αναβολή πρακτικά σημαίνει ότι η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής για κάποια αδικήματα. Σημειώνεται, ότι είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις και ματαιώθηκαν άλλες 35, παρά τις εκκλήσεις της έδρας για να δοθεί ειδική άδεια ή να μπει σε εφαρμογή η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί από καιρό και θα έβαζε «φρένο» στην αποχή.

Τα ειδικά Δικαστήρια

Στην έκδοση απόφασης οδεύει η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπακη. Για την τελευταία το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπεμφθεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, ενώ ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος για παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Γεωργίας Τσατάνη, Παναγιώτη Αθανασίου, και Ελένης Ραϊκου.

Στο στάδιο των μαρτυρικών καταθέσεων βρίσκεται και η δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα. Ο πρώτος με βάση το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, η οποία αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, ενώ για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κατηγορείται επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του εργολάβου περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για «εικονική» συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC, η οποία συνδέθηκε με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share